Най-малко 3000 делфина са умрели в Черно море от началото на войната

...
Най-малко 3000 делфина са умрели в Черно море от началото на войната
Коментари Харесай

МОСВ: Има спад на фините прахови частици за 2022 г. Жители на Гълъбово – виждаме въздуха, който дишаме

Най-малко 3000 делфина са умрели в Черно море от началото на войната в Украйна. Европейският съд в Люксембург осъди България за наднормени равнища и редовно нарушаване във връзка с серния диоксид. Масова противозаконна сеч във всички гори у нас. Това са единствено част от новините, свързани с климатичните промени у нас през изминалата година. 

От 2017 година насам България се намира в наказателна процедура от Европейската комисия, поради неприемливо замърсяване на въздуха. 5 години по-късно страната ни към момента не може да се оправи с превишаването допустимите правила за фини прахови частици и серен диоксид. Според екологичните организации главен извършител за това са въглищните централи.

 
Институциите не подхващат нужните ограничения, с цел да бъдат накарани тези систематични замърсители, които в тази ситуация са свързани с енергийни олигарси, да подхващат ограничения да си подобрят системите за филтриране на газове или да преминат към по-чисти технологии, или да бъдат краткотрайно или непрекъснато затворени, в случай че не могат да съблюдават съответните правила.
Меглена Антонова, шеф Грийнпийс България

По данни на Министерство на околната среда през миналата година са засечени три места със съществено превишение на нормите - „ Перник – Център “, „ Гълъбово “ и „ Димитровград – Раковски “. В Гълъбово са засечени 12 отклонения от нормата за серен диоксид, а в Димитровград - 23 от възможни 24.(Графика) Резултатът - жителите виждат въздуха,, който дишат. 

 
Въздухът в Гълъбово е замърсен, дотолкоз замърсен, че той се вижда под формата на фини въглищни частици, които летят във въздуха, от време на време хрупат сред зъбите и се лепят на всички места, лепят се в домовете ни, лепят се в дворовете ни, по колите ни и най-страшното е, че се лепят по дробовете на родителите ни децата ни.
Весела Георгиева, гражданин на Гълъбово 15.09.2022 година

Според екоминистерството  " не са отчетени превишения на емисии в атмосферния въздух " даже след аварията на 22 октомври тази година в централата в Гълъбово породи повреда.  Срещу централата е заведено дело още напролет, само че тя работи и към днешна дата. 

 
Това са каузи, които текат, те са пред съд, само че централите се пробват да протакват допустимо най-дълго време, с цел да не престават да работят и ние сме се включили на страната на институциите, с цел да ги подкрепяме с причини.
Меглена Антонова, шеф Грийнпийс България

Екоминистерството не откликна на нито една покана за изявление от страна на Euronews Bulgaria. Изпратиха ни писмен отговор, съгласно който през 2021 година максимален брой превишения на средноденонощната норма за ФПЧ10 са регистрирани в градовете Пловдив, Силистра, Асеновград, София, Монтана и Видин. В мнението им се уточнява. че наклонността е към спад на замърсяването. 

А какви са вероятните решения? В София, да вземем за пример, е основана стратегия, по която старите печки на дърва и въглища да се заменят с климатици, уреди на пелети или уреди на газ. Друго решение са фотоволтаиците. У нас обаче процедурата за апаратура към момента е тромава, считат еко организации.   

 
Последното нещо, което направихме е да предложим едно решение, проектозакон, който мина много диспути посред ни с други Неправителствени организации. В момента този закон се намира в Народното събрание, оттук насетне той е в ръцете на депутатите. 
Кристиян Димитров, Грийнпийс
В Румъния да вземем за пример в проекта за възобновяване и резистентност за хората, които са в този бранш им се дава опция да си закупят слънчеви системи за домовете си, с които да се включат в енергийния преход. 
Меглена Антонова, шеф Грийнпийс България

И в случай че за нас климатичните промени не са толкоз забележими, то за страни като Италия те към този момент са реалност. Елизабет Рейнери е член от младежката организация COY-17 част от световната конференция COP-27 която събра международни водачи преди няколко месеца в Египет, с цел да разиска проблемите пред климата. Елизабет има вяра, че би трябвало да бъдат подхванати държавни ограничения в международен мащаб.

 
Tази година Италия бе ударена от огромна суша, Това визира и нас, и нашето всекидневие. В някои общини в северна Италия водата беше на режим. Понякога не можеше да използваш вода, не можеше да си полееш градината тъй като водата трябваше да се употребява за в действителност значимите неща. Така че климатичната смяна афектира животите ни сега, действителност е тук.
Елизабет Рейнери, екоактивист

А за COY -17 тя описа, че младежката организация е предала на международните водачи документ наименуван “Младежко изказване ”, което съдържа зелени решения за енергетиката и превоза.

 
Това беше ужасно, тъй като би трябвало да създадем младежта по-въвлечена. Гласовете ни би трябвало да бъдат чути, тъй като като младежи сме измежду най-засегнатите от климатичната смяна.
Елизабет Рейнери, екоактивист

Интересуват ли се обаче младите хора у нас от измененията в климата? Според Станислав и Илиян тематиката е значима, само че считат, че не се приоритизира изключително. „ За хората към момента няма толкоз огромни промени, в случай че не си на някакво място, където те наводнява или примерно в Съединени американски щати са зачестили торнадота “, споделя Илиян. „ Трябва генерално огромна част от хората да създадат огромно придвижване, тъй като множеството промени идват от горива, което мъчно сами ще съумеят хората да създадат, това са огромни корпорации, организации, доста комплицирани системи, които би трябвало да се трансформират. “, мисли Станислав. „ Може би заселването на повече дървета ще е като хубаво начало и тези изгаряния на горива също би трябвало да се спрат “, сподели Иван.

Всяка последваща година, в която в страната ни продължава да има нарушавания в нормите за въздуха, има риск да започва нова процедура. За 2022г. Европейската комисия предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против България, защото страната ни не е осигурила изцяло осъществяване на решението от 2017г. Глобите, които ни грозят са големи, а последствията от замърсяването на въздуха са освен финансови и здравни, само че са част от аргументите за стопляне на планетата.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР